Coaching

 

Coaching, zowel zakelijk als privé

Iedereen kan zelf veel doen om de eigen communicatie te verbeteren. Als individu, en voor een organisatie geldt dat precies zo. Wie z’n blinde vlekken inruilt voor eye-openers is al over de helft. Om blinde vlekken te zien, heb je iemand anders nodig. Een betrokken die observeert, met alle zeven zintuigen registreert en ook nog eens weet hoe verbetering het best tot stand kan komen.

Dat werk doe ik nu 21 jaar. Ik zie blinde vlekken, maak ze bespreekbaar en ga er met klanten / cliënten mee aan de slag Spiegelen, sparren, uitleggen, oefenen, nabespreken. Mijn coachende aanpak is positief, oplossingsgericht en creatief.

Business coaching is een aanrader als je een eigen zaak hebt of net begint. Je komt er bijvoorbeeld achter hoe privé, zakelijk en persoonlijke ontwikkeling soms zo met elkaar vervlochten raken dat je erover struikelt. Een paar sessies helpen je om alles te ontwarren, van elkaar te scheiden, prioriteiten te stellen en weer in contact te komen met je ware drijfveren. Ik word altijd erg blij van deze sessies als ik zie wat er bij iemand kan ontstaan. Er is altijd meer mogelijk dan je denkt, want je bent altijd meer dan je denkt.

Coaching en training van teams en individuele medewerkers is mogelijk vanuit verschillende invalshoeken. Vaak speelt er een probleem of wordt er een thema gekozen, bijvoorbeeld betere samenwerking of klantcontact. In een coachings-sessie of workshop is de winst altijd dubbel: zowel op professioneel als op persoonlijk vlak vindt verandering plaats.

Als het lekker loopt is ‘mens en ‘medewerker’ dezelfde persoon. Maar de praktijk is ook wel eens anders: als medewerker zegt of doet iemand dít en als mens denkt hij dát. Hoe lang hou je zoiets vol? Uiteindelijk leidt zo’n situatie tot energieverlies, verzuim, burn-out, ontslag of andere ellende.

Herken je dat? Laat je een tijdje coachen. ‘Achteraf gezien had ik eerder aan de bel moeten trekken’, hoor je vaak. Klopt: hoe eerder je er bij bent, hoe eerder je weer beter in je vel zit. Met coaching merk je al snel verandering en je omgeving vaak ook. Werk en leven worden leuker en vreten niet meer zo aan je.