S.c.h.a.a.m.t.e.

Wat jammer dat het woord ‘schaamte’ zo beladen is. De uitdrukking ‘Ik schaam me dood’ zegt al genoeg. Lang niet iedereen weet dat schaamte twee varianten kent: de ongezonde en de gezonde. Toxic shame en healthy shame. Afgelopen dagen heb ik in België het seminar ‘Overcoming the paralysis of Toxic Shame’ van mijn partner Andrea Wandel weer mogen assisteren en begeleiden in een-op-een settings. Voor mij misschien wel het mooiste seminar dat we samen doen; dit keer samen met organisator Josephine Overeem. Drie intense dagen, zes mooie mannen en zes mooie vrouwen en ontelbare pareltjes van kwetsbaar maar krachtig contact in een zuivere verbinding. Ik vind het elke keer weer bijzonder om te mee te maken welke diepe lagen door de ogenschijnlijk simpele ervaringsoefeningen bij de deelnemers kunnen worden aangeraakt, En minstens zo bijzonder vind ik het hoe Andrea alles zo begrijpelijk en van-begin-tot-eind-boeiend weet uit te uitleggen. Over het belang van gezonde schaamte; over het ontstaan van ongezonde schaamte in onze eerste levensjaren en over de rol van ons sympathische en parasympathische zenuwstelsel en regulatie in het transformeren van toxic shame tot zelfliefde en intimiteit. De transformatie was ook zichtbaar en voelbaar tijdens deze drie dagen. Ja, ik ben ongelooflijk trots op mijn partner en daar schaam ik me niet voor. En hoera, we mogen nog even door. Bij NTI NLP in Limmen starten we aanstaande maandag The Thin Line en vrijdag Self-Connection om daarna weer naar een andere plek in België af te zakken voor de start van een Trauma Training.